Prof.Dr.Berhan Yılmaz

Prof.Dr.Berhan Yılmaz

[email protected]

SAĞLIĞIN İNCE HASTALIĞI… PERFORMANS SİSTEMİ…

03 Kasım 2017 - 22:58

Şimdilerde Sağlıkta Geri Dönüşüm Programına dönen Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte uygulamaya sokulan performans sistemi ile birlikte hastanelerde ne kadar hasta o kadar para dönemi başlamıştır. Böyle olunca da kaliteli, nitelikli hizmet alamayan, yeterince tedavi olamayan hastalar doktor, doktor, hastane, hastane gezmek durumunda kalmışlardır.

Hastalıkların tedavi edilmesi bir ekip işi iken, performans sistemi az kişiyle çok iş yapılmasını teşvik etmiş böylece sağlık hizmetleri ekip hizmeti olmaktan çıkmıştır. Tek doktorun muayene ettiği, müdahalede bulunduğu, ameliyat ettiği hasta sayısının fazlalığı ilgili hekimin daha fazla para kazanması anlamı taşıdığı için sağlık tek hekim odaklı bir yapıya dönüşmüştür. Bu durum hastaya ayrılan zamanın azalmasına yol açmış, yanlış tanı ve tedavi uygulamalarına sebep olmuştur.

Sağlık Bakanlığının ana görevi kişinin hastalıklardan korunması yani koruyucu sağlık hizmetlerini topluma sunmak, hastaları, hastalıkları, hastaneleri azaltmak ve insanların daha sağlıklı, daha kaliteli bir yaşam sürmelerini sağlamak iken ülkemizde hastaların, hastalıkların sayısını artırmakla ve bugün ileri ülkelerin çoktan terk ettiği devasa hastaneler yapmakla övünülür hale gelinmiştir.

Performans sisteminde hastalar müşteri, hastaneler işletme olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple hastaların kendilerini ifade edebilecekleri zaman azalmış hatta yok olmuş, tetkik, teşhis ve tedavide aşırıya gidilmiş ve hastalar nitelikli tedavi olamamıştır, olamamaktadır. 

Bu sistemde tamamen müşteri ve para olarak muamele gören hasta hekime çok daha kolay ulaşabilmektedir ve hizmet aldığını, tedavi olduğunu sanmaktadır. Ama tedavi edici, nitelikli, kaliteli bir sağlık hizmeti alması neredeyse imkânsız hale gelmiştir.

Performans uygulaması; hekim-hasta, hekim-hekim, hekim-yardımcı sağlık personeli, hekim-yönetici, hekim-hastane ilişkisini yerle bir etmiş ve aşırı tetkik, aşırı teşhis, aşırı tedavi, aşırı ilaç kullanımı, aşırı ameliyatlara sebep olarak hastaya, doktora, millete, ülkeye maddi, manevi, ahlaki büyük zararlara sebep olmuştur ve olmaktadır.

Bilgi notu: Sağlıkta aşırılık gereksiz, faydasız ve hatta kişiye zarar veren her türlü işlemler, uygulamalar için kullanılan bir terimdir.

Devam edecek…

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum