Prof.Dr.Berhan Yılmaz

Prof.Dr.Berhan Yılmaz

[email protected]

DİNİ NİKÂH, RESMİ NİKÂH…

17 Ekim 2017 - 18:41

Toplumun kahir ekseriyeti kolayca halledilebilecek bir sorun sebebiyle biri dini, biri resmi iki kere nikâh kıydırmak zorundayken, bu sorunu ortadan kaldırmak için, müftülere de nikâh kıyabilme yetkisine muhalefet edenleri anlamak mümkün değildir.

İslam’da nikâh işlemini gerçekleştirmek için herhangi bir makam ve yetki belirlenmemiş ve zaten olması gerekenin yapılıyor olmasına rağmen bu yetkiyi müftülere de vererek sanki çok önemli bir iş yapıyormuş gibi lanse edenleri de anlamak mümkün değildir. Hâlbuki burada niyet ve kullanılan dil ile bu sorun çok rahat bir şekilde çözülebilir.

Peki, müftülere de nikâh kıyma yetkisinin verilmesi birileri tarafından neden sorun olarak gösterilmektedir?

Bunun birinci sebebi iktidar ne yaparsa yapsın, milletin hayrına olup olmadığına bakmaksızın iktidara karşı çıkmayı marifet sayan siyasi tavırlardır, yaklaşımlardır.

İkinci sebebi dinin insanın hayatını güzelleştirmekten ve güzel ahlakı yaymaktan başka bir iddiası olduğunu bilmemekten ve Müslümanların da siyaseti ve dünyayı dinlerine tercih ederek bunu haklı çıkarmalarından kaynaklanan şüphelerdir.

Üçüncü sebebi ise dini nikâhın ne olduğunu, nasıl olduğunu, nasıl kıyılması gerektiğini ve ne gibi bir önemi olduğunu bilmemekten kaynaklı cehalettir ki, bu cehalet her iki tarafta da mevcuttur.

Bu meselenin çözümü çok basittir; dini ve kanuni temele oturması şartıyla, nikâh kıyılırken dinin emrine de uygun olmasını isteyen ailelere nikâhın İslam'ın emrine ve İslam’ın diline uygun kıyılmasıdır.  Bu nikâhı kıyan müftü olur, imam olur, muhtar olur belediye başkanı olur, nikâh memuru olur veya devletin yetki verdiği herhangi bir kişi olur, fark etmez çünkü dinimiz bu konuda kimseye özel bir yetki vermemiştir.

Öte yandan nikâh İslam’ın emridir ve başka dinlere sahip ülkelerden, kiliselerden, havralardan örnek vererek İslam’a ve İslam’ın bu emrine destek aramak hataların en büyüğüdür.

Nikâhın, kim kıyarsa kıysın, İslam dinine, diline uygun kıyılması sosyal adalet ve sosyal barışın gerekliliklerindendir ve nikâhın dini kurallara da uygun kıyılmasının veya bu iznin müftülere de verilmesinin ne laiklikle, ne çocuk evliliklerinin artmasıyla alakası yoktur. Nikâh izni müftülere verilince medeni kanunda yer alan nikâh yaşı mı düşecektir veya yapılan resmi işlemler artık yapılmayacak mıdır ki bunlar söylenmektedir anlaşılamaz bir durumdur.   

Muhalefet iktidarın söylemlerine takılmak yerine toplumun ihtiyacına, toplumun arzularına ve sosyal gerekliliklere baksa yaşadığı toplumun ne istediğini, ne beklediğini daha iyi anlayacaktır.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum