Taner KILIÇ

Taner KILIÇ

[email protected]

Şimdi Tercih Zamanı

28 Temmuz 2022 - 19:07 - Güncelleme: 28 Temmuz 2022 - 19:14

Uzun bir maratonun ardından YKS sonuçları açıklandı ve artık tercih dönemine girmiş bulunmaktayız. ÖSYM tercih yapacak adayların 27 temmuz-5 ağustos arası sisteme giriş yapmaları gerektiğini açıkladı ve asıl stresin şimdi başladığı söylenebilir. Tercih sürecinin sınava hazirlanma sürecinden daha stresli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Bu yıl soruların kolay olması puanları artırıp başarı sıralamalarını düşürünce ve yığılmalar artınca tercih süreci daha da zorlaşmış oldu.Bende elimiden geldiği kadarıyla bu süreçte sizlere yardımcı olabilmeyi arzuluyorum. Bu doğrultuda geleceğini planlayan gençlerimiz tarafından en sık sorulan belli başlı soruları Rehber Öğretmene sorular sorarak sizlere yardımcı olmaya çalıştım.

Soru: Hocam fakülte tercihlerinde puanı mı dikkate alalım, başarı sıralamasını mı?

Cevap: Puanı değil başarı sıralamasını dikkate almalıyız.

Soru: Hocam bu yıl neye göre tercih yapmalıyım?

Cevap: Her yıl olduğu gibi bu yıl da kendi istediğimiz, severek okuyabileceğimiz, iş hayatına atıldığımızda sabah işe giderken mutlu olarak gidebileceğimiz bölümler tercih etmeliyiz.

Soru: Hocam hangi aralıkta tercih yapmalıyım?

Cevap: Bu yıl barajin kalkması ve sınavın kolay olması yığılmalara sebep olduğu için tercihlerde başarı sıralamanızın üzerindeki bölümlerde de başarı sıralamanızın altındaki bölümlerde de yelpazeyi geniş tutun. Ayrıca “Bu yıl garanti girerim” cümlesinin hiçbir zaman kullanılamayacağını da unutmayın.

Soru: Puanım düşük, fakat herhangi bir yeri kazanıp okumak istiyorum. Bu konuda ne yapmalıyım?

Cevap: Geçen yıl kontenjanı dolmamış bölümleri yazabilirsiniz.

Soru: Tercih edersem bir sonraki yıl sınava girdiğimde puanım kırılır mı?

Cevap: Eğer tercih eder ve bir bölüme yerleşirsen bir sonraki yıl okul puanının yarısı kesilir, ama yerleşemezsen herhangi bir şey olmaz.

Soru: Hocam mezuna kalmak mı yoksa tercih vermek mi?

Cevap: Eğer istemediğin bir bölüm geliyorsa kendini zorlama bir yıl daha hazırlan

Soru: Hocam bu tercihte yerleşemezsem ek tercihlerde tercih yapabilir miyim?

Cevap: Evet bu tercihte herhangi bir bölüme yerleşemezsen ek tercihte bulunabilirsin, fakat ek tercihte yazan taban puanın altında bir puanın varsa o bölümü tercih edemezsin.

Sevgili adaylar, bu soruları yanıtlayarak elimden geldiğince buradan size yardımcı olmaya çalışsam da tercih yaparken daha sağlıklı bir uzman yardımı için gazetemizde verilen iletişim bilgileri vasıtasıyla bize ulaşabilirsiniz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum