Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobili yapacak babayiğitleri tek tek açıkladı

ERZURUMŞEHİR/Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Külliye'de "Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı"na yerli otomobili üretecek 5'li konsorsiyumu açıkladı. Ortak Girişim Grubu’nda 5 babayiğit bulunuyor. Bunlar Anadolu Grubu (Isuzu), BMC, Kıraça Holding (Karsan Otomotiv), Turkcell ve Zorlu Holding (Vestel) olarak belirlendi. 2021 yılında yerli otomobilin satışa çıkmasının beklendiğini söyleyen Erdoğan, "Yerli otomobilin ilk alıcısı benim" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobili yapacak babayiğitleri tek tek açıkladı
02 Kasım 2017 - 20:09

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe'de  "Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı"na katıldı. 

Cumhurbaşkanı  Erdoğan, "Hakkari ve Tunceli'de teröristler ile çıkan çatışmalar neticesinde 8 şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Teröristlerden 17'si Hakkari, 5'i Tunceli olmak üzere 22 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Çatışmalar aynı şiddetle devam ediyor. Şehidimizin kanını yerde bırakmayacağız. Bu teröristleri tüketinceye, bitirinceye kadar bu mücadelemizi devam ettireceğiz. Bu ülkede terörün egemen olmadığını bu zihniyetlere göstereceğiz. Şehitlerimize  Allah'tan rahmet, gazilerimize şifalar diliyorum" dedi. 

"BUGÜN BU AYIPTAN KURTULMA YOLUNDA TARİHİ BİR ADIM ATIYORUZ" 

Erdoğan, "Merhum Muhammed Ali 'hayal gücü olmayan insanın kanatları yoktur' diyor. Bizim de bugün tanıtım için bir araya geldiğimiz markası, tasarımı, teknolojisi, mühendisliği, pazarlaması Türk bir otomobile sahip olma hayalimiz vardı. Bundan 20, 30 yıl önce yerli otomobil üretilmesi konusundaki tereddütleri anlayabiliyorum. Ama geçtiğimiz yılda 757 bin otomobil satışına ulaşmış Türkiye'de bu konuda hala adım atılmıyor olması ülkemizin bir ayıbı haline gelmişti. Bugün bu ayıptan kurtulma yolunda tarihi bir adım atıyoruz" dedi. 

"EN GEÇ 2019'DA OTOMOBİLİMİZİN PROTOTİPİ TAMAMLAMASI 2021'DE DE TİCARİ SATIŞINA BAŞLAMASIDIR" 

Erdoğan, "Biraz sonra isimlerini tek tek açıklayacağım ortak girişim grubumuzdan beklentimiz hazırlık sürecini hızla tamamlayarak en geç 2019'da otomobilimizin prototipi tamamlaması 2021'de de ticari satışına başlamasıdır. En küçük bir gecikme istemiyoruz. Karşınıza çıkacak sorunların engellerin aşılması noktasında Cumhurbaşkanı olarak bizzat yanınızda yer alacağımı belirtmek isterim. Gerekiyorsa sırf bu projenin takibi için Cumhurbaşkanlığı'nda bir ekibi görevlendireceğimi bilmenizi istiyorum. Artık zaman kaybına tahammülümüz bulunmuyor" açıklamasında bulundu. 

"PİYASAYA SÜRECEĞİNİZ İLK OTOMOBİLİN BEDELİNİ ÖDEMEK ŞARTIYLA TALİPLİSİ DE BENİM" 

Piyasaya sürülecek ilk otomobili satın almak istediğini belirten Erdoğan, "Piyasaya süreceğiniz ilk otomobilin bedelini ödemek şartıyla taliplisi de benim" dedi. 

"HALEN TÜBİTAK BÜNYESİNDEKİ PLATFORM GİRİŞİM GRUBUMUNUZ EMRİNE AMADEDİR" 

Erdoğan, "Bu ürünün çevremizden başlayarak pazarlanması konusunda her türlü desteği vereceğimizden emin olunuz. Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmesi ancak bu tür atılımlarla, girişimlerle mümkündür. Türkiye'nin otomobilinin motoruna, pazar hedeflerine elbette girişim grubumuz karar verecektir. Halen TÜBİTAK bünyesindeki platform girişim grubumunuz emrine amadedir. Kararları ne olursa olsun biz her türlü desteği vereceğiz. Yeter ki Türkiye'yi bu büyük hayaliyle buluştursunlar.  Bizim bu otomobille ilgili heyecanımız ortak girişim grubuna özel değildir. Ülkemizi geleceğe taşıyacak, hedeflerine ulaştıracak iradeye sahip herkes için aynı düşüncelere sahibiz. İddiamızı ortaya koyuyoruz ve Türkiye'nin otomobilini yapacağız. Hiç şüpheniz olmasın" diye konuştu. 

İŞTE O BABAYİĞİT'LER

Erdoğan, şirketleri açıklarken şu ifadeleri kullandı: Şimdi size Ortak Girişim Grubu'nda yer alan 5 şirketimizi teker teker açıklıyorum. 

Anadolu Grubu: 50 bin çalışanıyla Türkiye'ye çok değerli katkıları bulunuyor. Otomobil sektörüne de çok ciddi katkıları olan Anadolu Grubu'nun bu projede yer almasını çok önemli buluyorum.

BMC: Türkiye'nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden BMC, yarım asırlık bir geçmişe sahip. Şirket mülkiyeti 2011 yılın değiştiren BMC'nin bu projede yer alma kararını memnuniyetle karşıladım. Kendilerini tebrik ediyorum.

Kıraça Holding: Bu şirketimiz her ne kadar 20 yıla bir geçmişe sahip görünüyorsa da aslında yarım asırı aşan bir geçmişe sahip. Türkiye'de otomobile odaklanmış az sayıdaki kuruluştan biri olan Kıraça Holding, sektörde çok önemli bir yer almıştır. Kendilerini tebrik ediyorum.

Turkcell: Malum yazılımın ve yüksek teknolojinin önemi olduğu projede Turkcell’in yer alması yapılan işin doğruluğuna işaret ediyor. Ben bu kuruluşumuzu da tebrik ediyorum.

Zorlu Holding: Kuruluşu 1953'e kadar uzanan Zorlu Holding, Denizli'den başladığı sanayicilik geçmişini bugün dünyaya yaymış bir şirkettir. Geniş bir yelpazede üretim yapan Zorlu Holding'in bu projede yer alması Türkiye ekonomisi için önemli bir şanstır.(Milliyet)

YORUMLAR

  • 0 Yorum